Barion Pixel

Tekintsd meg legújabb termékeinket webáruházunkban!

toklaszrol

A toklászról

A toklászról 

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa (Horderum morinum) megszáradt, széteső kalászának egy darabja. Miután nem haszonnövényről van szó, minden olyan területen fellelhető, ahol a talajt takaró növényzet rendszeres nyírása elmarad. Időjárástól függően május vége-június elején kezdenek a kalászok száradni, ettől az időponttól okoznak problémát a kutyáknál

A képen a zöld toklász és a száraz látható. A természet úgy alkotta meg ezt a növényi részt, hogy szúrós vége révén bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, illetve bármely testnyíláson bejut -érintett lehet tehát a szem, száj, orr, fül, hüvely, pénisz,- majd az állat mozgásával együtt a toklász is vándorol egyre mélyebbre.
Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okoz, előrehaladott állapotban felfakadó, gennyedző, váladékozó seb jelzi jelenlétét vagy az érintett szervre jellemző speciális tünetek.

Mik a jellegzetes tünetek?

Fül: A kutya hevesen elkezdi rázni a fejét, vakarja a fülét, esetleg féloldalasan tartja a fejét.

Szem: Hirtelen fellépő egyoldali kötőhártya-gyulladás, erős váladékozás, esetleg nem nyitja ki a szemét.

Orr: Hirtelen erős prüszkölés, esetleg váladékozás, mely véres is lehet.

Láb: Az ujjak között megjelenő nedvedző seb, melyet az állat folyamatosan nyalogat. A szőr kihullik, és a gyulladt rész lila színűre színeződhet.

Megelőzés:

A legkézenfekvőbb: kerüljük a toklásszal fertőzött területeket!

A kutya szőrzetének rendszeres ápolása (fésülés, nyírás).

Javasolt minden séta után különös gonddal átvizsgálni kutyusunk veszélyeztetett testrészeit.

Nyírassuk ki amennyire csak lehetséges a lábujjak és talppárnák közötti részt, a fül belső feléről lehetőség szerint nyírjuk le a szőrt teljesen. Áldozzuk föl ilyenkor a klasszikus fazont, nyugodtan nyírassuk ki a hónalj szőrét, a combok belső felét, a has alját, az ivarszervek környékét, tehát a fokozottan veszélyeztetett területeket.

Már a legkisebb gyanú esetén is javasolt haladéktalanul állatorvoshoz fordulni, ugyanis minél kevésbé jut befelé a toklász, annál könnyebben távolítható el!

Forrás: NAPKELET Állatorvosi Rendelő

Related News

x