Kutyahideg

 

Hogyan készüljünk fel a télre?

Először is külön kell választanunk a lakásban illetve a kertben tartott kutyákat. Ugyanis más életkörülményekben más igényük van az állatoknak.

Egy kertben tartott kutyusnál nagyon fontos hogy jó minőségű, magasabb energia tartalmú eledelt biztosítsunk. A gyártók teljesen felkészültek, több márkánál találunk magas energia tartalmú nedves és száraz eledelt. Itt van néhány példa a “téli tápokra” :

Figyelnünk kell arra is, hogy megfelelő szőrzettel induljon neki a kutyus a hidegnek. Érdemes ősszel kutyakozmetikussal rendbe rakatni az ebet. A megfelelő minőségű és állapotú szőrzet védi, szigeteli a kutyust.

Fontos egy jól szigetelt kutyaház is. Tehetünk be alájuk pokrócokat vagy akár szalmát is, melyek komfortosabbá teszik a házikót.

Kertben élő kutyusoknál fontos, hogy figyeljünk a vízre, mert a hideg időjárásban hamar befagy. Illetve ha tehetjük meleg ételt – itt nem a házi maradékra gondolok – biztosítsunk a kutyus számára. Sima vízben vagy zöldségekkel főzött husik ilyenkor sokat segíthetnek. Fel is melegítik kedvenceinket illetve plusz energiát is nyernek. Ha ezt nem tudjuk minden nap biztosítani megoldás lehet egy kis meleg víz a száraztápra/konzervre.

Lakásban tartott kutyusoknál más a helyzet. Náluk lehetséges, hogy nem alakul ki vastag úgynevezett téli bunda. Így nekünk kell gondoskodnunk kisruháról, mely megvédi kedvenceinket.

Náluk is érdemes kicsit nagyobb energia tartalmú tápot vásárolni, de azért vigyázzunk, mert egy „lakáskedvenc” nem annyit mozog, mint a kertben tartott kutyus, nehogy elhízást okozzunk.

Ha sokat sétálunk érdemes kiscipőt használni, mely megvédi kedvencünk mancsait. Ezekből törekedni kell a természetes kivitelezésűre. Sok kutyacipő van már a piacon, de sajnos rengeteg a gazdi ízléséhez igazított modell, ami több mint valószínű nem fog megfelelni a kutyusnak. A gumiból készült cipőket viszont szívesen hordják az ebek, mert ugyan úgy érzik mancsaikkal a talajt, mintha cipő nélkül közlekednének.

A másik fontos dolog, amit még bevethetünk náluk, a mancsápoló krém. Nagyon jó találmány! Csupa olyan alkotóelemekből állítják össze a gyártók, amik a jeges és havas időben megóvja kedvenceink talppárnáit. Nem töredezik szét a bőr, nem lesz sebesedés!

Bármely élettérben tartott kutyusoknál ajánlatos a plusz vitamin bevitel.

Akár egy multivitamin, egy immunerősítő, de akár ilyenkor is ajánlatos a hidegen sajtolt lazacolajat adni kedvenceinknek.