A szuka kutyák ivartalanításáról

 

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelős kutyatartás részét képezi. Állategészségügyi és állatvédelmi szempontból (nem kívánt szaporult megelőzése és ezáltal a kóbor kutyák számának csökkentése!!!) egyaránt számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Az ivartalanítás előnyei:

  • Az ivartalanítással megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek. A szuka nem szökdösik el, nem vonzza a házhoz a környék kanjait, melyeknek távoltartása sokszor igen bonyolult és időigényes feladat. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kiskutyáknak egyre nehezebb megfelelő, lelkiismeretes gazdát találni – ez sokszor nem is sikerül.

  • A megfelelő időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a kutyákban nagyon gyakori emlődaganatok kialakulásnak esélye.

  • Megelőzhetők a petefészkek és méh daganatai.

  • Nem alakul ki a sokszor életveszélyes állapotot jelentő gennyes méhgyulladás. Ennek a betegségnek a gyógykezelése szintén a petefészkek és a méh műtéti eltávolításából áll, csak ilyen esetben a műtét jóval veszélyesebb, bonyolultabb és költségesebb.

  • Megelőzhető a számos kellemetlenséggel járó álvemhesség.

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek:

  • Tévhit, hogy a szukáknak legalább egyszer elleniük kell. Az, hogy a kutyáknak meg kell élniük az anyaság érzését, túlhaladott és minden tudományos alapot nélkülöző állítás.

  • Tévhit, hogy a szukáknak az egészséges fejlődésükhöz legalább egyszer tüzelniük kell. Sőt, az első tüzelés előtt végzett ivartalanítás 0.5%ra csökkenti az emlődaganatok kialakulásának esélyét, míg az első és második tüzelés közötti műtét 8%-ra, a második és harmadik tüzelés között végzett beavatkozás pedig csak 26%-ra.

  • Az ivartalanítás a kutya személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem változtatja meg.

  • A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a kutya fejlődésére, ilyen esetben nem lép fel gyakrabban inkontinencia, mint az idősebb korban végzett műtétek esetében.

  • Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel következménye, ez a tulajdonos által befolyásolható, ivartalanított és nem ivartalanított állatoknál egyaránt előforduló jelenség, ezért kedvencünk táplálására minden esetben oda kell figyelni!


A műtét menete:

Bár a szukák ivartalanítása idősebb korban is elvégezhető, mi az első tüzelés előtti, 5-6 hónapos kor környékén történő műtétet javasoljuk, mivel így minimálisra csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának esélye és biztosan megelőzhető a gennyes méhgyulladás is.

A beavatkozás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítjuk a petefészkeket és méhet is. A sebet három rétegben zárjuk, a nem felszívódó borvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Tévhit, hogy a műtét a petevezető lekötésével történik, az ilyen beavatkozás szigorúan tilos, mivel ebben az esetben a petefészkek elcisztásodnak, ez pedig folyamatos ivarzáshoz, hormonális zavarokhoz és gennyes méhgyulladáshoz vezet.

A tulajdonosok sokszor kérik kedvencük párzóképességének megtartása érdekében a különböző hormonális fogamzásgátlási módszereket. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek igen veszélyesek, mivel – különös tekintettel a nem kívánt párzás utáni beavatkozásokra – alkalmazásuk sok esetben gennyes méhgyulladás kialakulásához vezet, ekkor pedig az állat életének megmentése érdekében mindenképpen el kell végezni az idáig halogatott ivartalanítást, csak ebben az esetben a műtét kockázata (és emiatt az ára is) már sokkal nagyobb lesz.

Forrás: DUO-VET Állatorvosi Rendelő