Kutyák fogápolása

Sajnos a rossz táplálás és a hiányos ismeretek miatt egyre több kutyusnál okoz problémát a fogkövesedés. Hogy ezt megelőzzük, próbálunk pár tanácsot, praktikát összegyűjteni a Gazdiknak. Sok Gazdi egész nap hagy táplálékot kutya előtt. Ez több szempontból is helytelen:

  • mivel a kutyáknál a táplálék lebontásához a szájüregben 2 óra szükséges, így ha kedvencünk egész nap nasizhat ez a folyamat meghiúsul.

  • másrészről inkább a falkavezér szerep kialakításának szempontjából hibás ez a szokás, hiszen anno a farkasoknál sem ehettek az alárendelt egyedek akkor amikor akartak. A falkavezér fogyasztott először a zsákmányból és utána jöhetett a falka többi tagja. Ezt kellene kutyusunknál is betartani, nagyon sok viselkedési probléma kiküszöbölhető ezzel az egy kis szabállyal.

A kutyusok egyre kevesebbet rágnak. Nem kapnak csontot, esetleg csak nedves eledellel etet a gazdi, pedig a kutyáknak szükségük van a rágás folyamatára.

A fogkő kialakulása:

Kezdeti stádiumban lepedék úgynevezett plakk rakódik le a fogakon, főleg a fogak között és az íny-fognyak határán. Erre a lepedékre fognak rárakódni a nyálból kivált Ca és Mg-sók. Ezek megszilárdulva alakítják ki a fogkövet. A fogkő megbontja az íny és a fog közötti kapcsolatot illetve ínygyulladást okoz. Az állat lehelete bűzössé válik és a táplálékfelvétel fájdalmas számára. Gyakori egy-egy fog elvesztése is. Már ez a része rémisztő lehet egy gondos Gazdi számára, viszont a súlyosabb dolgok csak ezután következnek…

A szájban elszaporodó baktériumok közül vannak olyan fajták, melyek képesek a véráramba kerülve a különféle szervekben (szív, tüdő, máj, vese) gennyes-, gócos elváltozásokat okozni, mely az állat elhullásához vagy életének megrövidüléséhez vezethet.

Megelőzés:

  • Nagyon jók az úgy nevezett „kötéljátékok”, ezek rágcsálása is csökkenti a fogkő kialakulását

  • Fontos, hogy jó minőségű száraz tápokkal etessük kedvenceinket, melyek tápszemei speciális ásványokkal bevontak és csökkentik a fogkő kialakulását

  • Az igazi velős, nagy cupákok rágása is fontos 🙂

  • Kaphatóak speciális fogkefék és fogkrémek állatok számára. Ezek használatához már érdemes kölyök korban hozzászokatni kedvencünket.

  • speciális fogkő elleni rágószalag használata