Mit érdemes tudni a kullancsokról

A kullancsok a hordozott kórokozót vérszívás alkalmával juttatják nyálmirigyeikből az áldozatba, gyakran ehhez elég néhány órát az állatban, vagy az emberben tartózkodniuk. A kullancs nyála, ürüléke, és az elpusztult kullancs teteme is tartalmazhat fertőző anyagot.

Babesia Canis: A kutyára egyik legveszélyesebb, magas lázzal és vérfesték-vizeléssel, járó, köznyelven gyakran csak “kullancsfertőzésként” aposztrofált betegséget a Babesia Canis nevű egysejtű vörösvértest-élősködő okozza, ez az emberre nem veszélyes, de a kutya akár napok alatt belepusztulhat a betegségbe, ha nem jut időben állatorvoshoz.

Lyme-kór: A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okoz, és az embert is fertőzheti! A kullancs által terjesztett kórokozók kizárólag kullancscsípés útján juthatnak be a szervezetbe, tehát kutyáról kutyára nem terjednek. Nem minden kullancs fertőzött ezekkel a mikrobákkal, de mindre potenciális fertőzési forrásként kell tekintenünk!

A kullancs eltávolítása

Ha a kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. Erre a – sajnos igen elterjedt – “népi” módszerek (a kullancs bekenése olajjal, zsírral, krémekkel, stb.) nem megfelelőek, a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja az állatba.

  • Kullancs csipesz és kullancskanál:

A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó gyötrésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az ún. kullancskanál.

  • Ha beszakad a kullancs feje:

A kullancs kiszedése során beszakadhat a feje. Ez közel sem okoz akkora problémát, mint amekkora ijedtség kíséri: a szervezet kisebb gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.

A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, akár állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor, mire a markáns tünetek kialakulnak, már késő.

Megelőzés

A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el:

  • ultrahangos kullancs- bolhariasztó készülékek

  • nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények

  • nyakörvek

  • spray-k

A fellelhető készítményeknél mindig győződjünk meg róla, hogy kullancs ellen is hatékony, és az állat korának, testméretének megfelelő.

Fontos! hogy cicákon nem alkalmazhatunk kutyák számára készített spot ont, mert ez akár a cica életébe is kerülhet!

Sokan gondolják, hogy a kullancs elleni szerek valamiféle “védőburkot” képeznek az állat körül, és a kullancsok ezek védelmében a közelébe sem jutnak, ám a készítmények nem így működnek. Egyrészt léteznek ún. kontakt mérgek, melyekhez az kell, hogy a kullancs közvetlenül érintkezzen a hatóanyaggal, amely megfelelő mennyiségben rákenődve elpusztítja. Ehhez tehát a kullancsnak egy ideig az állaton kell tartózkodnia.

A hatóanyagok másik csoportja esetében a kullancs vérszívása során veszi fel a szervezetben jelenlevő, számára végzetes szert.

Ha bolha-kullancs-nyakörv mellett döntünk, a nyak körméretének megfelelő nagyságút válasszunk, viszonylag szorosan helyezzük fel, és hatásideje alatt folyamatosan legyen az állat nyakán, hatását csak így fejti ki folyamatosan.

A spray-vel a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni. Inkább fiatal korban, kis testméretnél ajánlott, nagyobb testű állatokon használata bonyolult és gazdaságtalan.

A spot-on készítményeket a szőr közé, a bőrre kell juttatni, innen felszívódik, és használati utasításon szereplő ideig biztosít hatékony védelmet.

Az ultrahangos kullancs- és bolhariasztó készülék vegyszer- és illatanyagmentes védelmet nyújt. Fontos, hogy a készüléket folyamatosan viselnie kell az állatnak. A készülék nem öli meg az élősködőket, csak távol tartja.

Végezetül, nagyon fontos tudni, hogy 100%-os készítmény nem létezik, még a leggondosabb védelem, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat fertőződés.

Forrás: Dr. Lévai Péter állatorvos (Lőrinci Állatorvosi Rendelő)