Vitaminok és ásványi anyagok, melyekre szüksége van kutyánknak

 

Vitaminok

A vitaminok kis mennyiségben ugyan, de mindenképpen szükségesek Kedvenceink számára! A vitaminok naponta több millió biokémiai folyamatban vesznek részt, amelyek támogatják a szervezetben zajló folyamatokat. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek az egészséges élet működéséhez, a növekedéshez, valamint a sejtek, szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez.
Ha egyes vitaminok tartósan hiányoznak kutyáink étrendjéből, akkor sajnos előbb – utóbb megbetegedhetnek, de a szakszerűen összeállított táplálék nagy általánosságban kielégíti kedvencünk vitaminszükségletét.
A vitaminokat alapvetően 2 nagy csoportba (zsírban oldódó és vízben oldódó) sorolhatjuk.

A vízben oldódó vitaminok (B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav, biotin, kolin és inozitol) felszívódás után fejtik ki hatásukat, és a felesleg a vizelettel távozik.

A kutyák szervezete előállítja a C-vitamint. Azonban előfordulhat, hogy a C-vitamin szintézis nem kielégítő néhány alacsony fehérjetartalmú diétán élő kutyánál, illetve bizonyos egyedek nem képesek C vitamint előállítani, ezért pótolni kell szervezetükben.
A zsírban oldódó vitaminok (D-, E-, K-, A vitamin) felszívódása a táplálék zsírtartalmától is függ, a felesleg a májban raktározódik.

Ásványi anyagok

Olyan kémiai elemek, amelyeket a kutya szervezete különféle módon és mennyiségben hasznosít. Kedvencünk növekedése szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok.
A kölyköknek, növendékeknek több ásványi anyagra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak.
A táplálékban nagy mennyiségben fellelhető ásványi anyagokat makroelemeknek nevezzük: kalcium, kálium, nátrium, magnézium.

A táplálékban kis mennyiségben jelenlevő mikroelemeket nyomelemeknek nevezzük: vas, cink, réz, jód, szelén

Forrás: Természetes kutyavilág

Fotó: