Barion Pixel

Tekintsd meg legújabb termékeinket webáruházunkban!

51168182_306768293377277_40206198175170560_n

Kandúr macskák ivartalanítása

Kandúr macskák ivartalanítása 

Kandúr macskák ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése.
A macskafélék nagyon szapora állatok. A macskák általában 6 hónapos koruk körül már ivarérettek, a nőstények szinte egész évben ivarzásra képesek, a párzás petesejtleválást provokál, évente akár több almot is lerakhatnak, egy alomban általában 3-6 kismacskát fialnak.

Kijáró kandúrok párzási marakodásának kivédése.
A kijáró kandúr macskák gyakran marakodnak egymással egy-egy nőstény kegyeinek elnyeréséért, illetve az elnyert nősténnyel a párzás alatt. A harapásokkal, karmolásokkal erősen fertőzött sebeket ejthetnek egymáson, mely sebek hajlamosak betályogosodni. A marakodással halálos kimenetelű vírusos macskabetegségeket (pl. macskák fertőző leukaemiája, macskák fertőző immunhiányos betegsége) is elkaphatnak egymástól.

Lakásban tartott kandúrok jelölésének megszüntetése.
A szobában tartott ivarérett kandúr macskák gyakran okoznak kellemetlenséget azzal, hogy penetráns illatú hím nemi hormonokkal teli vizeletükkel jelölnek meg tárgyainkat a lakásban.

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el.

A kandúrok nagyon termékenyek, ennek eredménye rengeteg nem kívánt kiscica, amelyek nagy része otthontalanná válik és kóborolni kezd.

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak.

A kandúrok ivartalanítása már 6 hónap után, optimálisan 7-8 hónapos korban, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.

Forrás: Provet Állatorvosi Szakrendelő, Pozsonyi Kisállat Rendelő

Related News

x